Emekçi Kadınlar 8 Mart'ta Ankara'da da bir etkinlikle karşılarken, etkinlikte bir konuşma yapan kadın TEKEL işçisi, "ekmeğim için direnirken kimseden izin almadım" dedi.
Ankara'da Yurtsever Cepheli Emekçi Kadınlar'ın düzenlediği 8 Mart etkinliği "8 Mart'ta Kadınlar TEKEL" başlığıyla Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Yurtsever Cepheli Emekçi Kadınlar'ın hazırladığı sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinlik konuşmalar ve ardından gerçekleşen forumla devam etti.
Etkinlikte Yurtsever Cephe adına söz alan Umut Kuruç, 8 Mart'ın bir mücadelenin konusu olarak 1857'te bir dokuma atölyesindeki grevde işçi kardeşleriyle başlattıkları direnişte hayatlarını kaybeden kadınlara Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda Clara Zetkin'in çağrısıyla adandığını belirterek konuşmasına başladı. Kuruç, burjuvazinin "emekçi" kimliğini dışlayarak kutladığı "kadınlar günü" seremonilerine izin vermeyeceklerini belirtti.
Türkiye'ye yıllardır soluksuz kalan sınıf mücadelesinin TEKEL işçileriyle yeni bir virajı başarıyla aldığını, memleketten umudu kesen küskün solculara bile nefer olduğunu ve bu mücadelede en ön safta her zaman kadın TEKEL işçilerinin bulunduğunu ifade eden Kuruç, konuşmasını erkek işçilerin defalarca kez "direnişimizin en büyük meşruiyet kaynağını kadın işçi kardeşlerimiz sağlıyor" diyen TEKEL işçisi erkeklerin sözleriyle sonlandırdı.
"Buradaki işçilerden olmasaydın utanırdım"
Direniş boyunca 78 gün Ankara'da mücadele eden Batmanlı TEKEL işçisi Yıldız Gök, Ankara'da sadece ekmeklerine sahip çıkmak için geldiklerini ve bu denli uzun soluklu ve öğretici bir mücadelenin özneleri olacaklarını düşünmediklerini ifade ederek sözlerine başladı. Kızının, "Ankara'a olduğun için seninle gurur duyuyorum, oradaki işçilerden olmasaydın utanırdım" dediğini belirten Gök, "bundan sonra iki kişinin direndiğini gördüğüm yerde üçüncü ben olacağım"diyerek salondakilerin duygulu anlar yaşamasına neden oldu.
Doğuda kadın olmanın bir kez daha zor olduğu, burada erkek işçilerle birlikte direnişte olmasının ailesinde bir tepki görüp görmediği, eşinin nasıl izin verdiği yönünde gelen bir soruya Gök, "ekmeğim için direnirken kimseden izin almadım" diyerek tüm salondan yoğun alkış aldı.
Etkinlik Brezilya, Küba, Kıbrıs ve Belçika'dan gelen dayanışma mesajlarının okunması ve Grup Suskun'un ezgileriyle halaylar eşliğinde son buldu.
(soL-Ankara)
"İşçi sinifi tarihun itici gücidur ve tarihun akişini değişturecek siniftur dedum diye "Halkun öteki kesumi yatup, ense yapacak" demedum. Köylü, memur, genç, öğrenci, sanatkâr, kuçuk esnaf... Hayde herkes tribündeki yerini alsun."
Laz Marks